1.3.2017 oli historiallinen päivä Suomessa. Tasa-arvoinen avioliittolaki toteutui vihdoinkin. Seksuaalivähemmistöjen ajatuksissa asia oli ollut vain haaveena vuodet, vuosikymmenet. On hienoa, että Hanko Priden teemana on tänä vuonna juuri ”sateenkaarihäät”. Saamme avoimesti iloita asiasta, joka on meiltä ollut kielletty tähän vuoteen asti. Toivon näkeväni juhlinnassa paljon hääaiheisia pukuja.

Yksi iso asia painaa kuitenkin mieltäni. Translaki. Sen olemattomuus. Tasa-arvoisen avioliittolain mukana translaista poistui naimattomuus yhtenä vaatimuksena. Hienoa. Yksi edistysaskel. Hallitus julkaisi viime vuoden puolella uuden perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmansa, jossa mainitaan sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeus mutta ei translain uudistamista. Yksi vähemmistö on tässä otettu huomioon, intersukupuoliset ja heidän oikeuksiensa parantaminen. Hienoa. Taas yksi edistysaskel. Nämä asiat eivät kuitenkaan riitä. Eivät alkuunkaan. Translaki on jäänyt auttamattomasti jälkeen kansainvälisestä kehityksestä ja se sisältää räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia. Tämän hetkinen tilanne on se, että translaki vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä (pakkosterilisaatio), nöyryyttäviä psykiatrisia tutkimuksia jopa vuosien ajaksi, sekä täysi-ikäisyyttä. Kun nämä kaikki laitetaan yhteen, voidaan puhua jo kidutuksesta. Suomi on saanut huomautuksia translain suhteen niin Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta kuin YK:n alaiselta naisten oikeuksien sopimusta valvovalta komitealtakin.

Suomen poliittinen ilmapiiri on hyvinkin aaltoileva ja konservatiivinen. Silvia Modigin lakiesitys translain pakkosterilisaation poistamisesta oli hieno avaus, ja se saattaakin mennä syksyllä eduskunnan äänestettäväksi. Valitettavasti pelkkä pakkosterilisaation poistaminen ei riitä. Pakkosterilisaation poisto olisi hieno asia, mutta se on myös riski. Se on riittämätön sellaisenaan, ja voi näin ollen hidastaa translain kokonaisuudistusta. Vertauksena rekisteröity parisuhde, joka tuli voimaan Suomessa vuonna 2002 ja tasa-arvoinen avioliittolaki, joka tuli voimaan 2017. Näillä kahdella on 15 vuotta eroa. 15 vuotta on liian pitkä aika translain kokonaisuudistukselle. Tässä ei puhuta nyt numeroista eikä tilastoista, vaan ihmisistä. Ihmisoikeuksista.

Sukupuoli, kuten seksuaalisuuskaan ei kuulu kenellekään muulle, kuin asianomaiselle itselleen. Henkilön juridisen sukupuolen tulisi hoitua pelkällä ilmoituksella. Tämän tulisi koskea myös alaikäisiä. Joka toinen transnuori kokee fyysistä väkivaltaa ja vielä useammat psyykkistä väkivaltaa. Itsemurhat ja ajatukset itsensä vahingoittamisesta transnuorten keskuudessa ovat tutkitusti korkeammalla kuin muilla nuorilla. Mahdollisuus nimen ja henkilöllisyystodistuksen sukupuolimerkinnän muuttamiseen on taattava myös nuorille.

Ottakaamme kaikki irti Hanko Pridestä ja juhlistakaamme tasa-arvoista avioliittolakia, unohtamatta, että ihmisoikeusrintamalla on vielä paljon tehtävää. Kaikki erilaisia – Kaikki samanarvoisia!

Emma Hotakainen
Setan hallituksen jäsen

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Awesome! You have successfully subscribed to our newsletter!

Pin It on Pinterest