Mitä suvaitsevaisuus merkitsee? Tolerance, toleranssi eli suvaitsevaisuus viittaa sanana jonkin asian sietämiseen. Mindfulness-asenteista tuttu hyväksyntä, eli acceptance on jo hiukan avoimempi käsite; hyväksyn sinut, otan sinut vastaan. Entäs sitten ylpeys, pride? Olla ylpeä jostakin – se on suomalaiseen sielunmaisemaan hieman pelottavakin tavoite. Meitähän on opetettu, että omasta itsestä ei missään tapauksessa saisi pitää meteliä. Ei saisi leuhkia, ylpeillä tai kehuskella. Korkeintaan olisi lupa olettaa ja odottaa muiden jotakuinkin suvaitsevan meitä. Jos joku hyväksyisi meidät, se olisi jo lottovoitto. Mutta että olisimme itsestämme tai toisistamme ylpeitä – se on jo vähän liikaa. Ei kai sen tarvitse olla niin?

Jokainen meistä tarvitsisi lisää pridea elämäänsä. Ei ainoastaan seksuaalivähemmistön edustaja, vaan ihan jokainen. Sitä paitsi kaikkihan me olemme identiteetteinemme jossakin kohtaa laajaa spektriä, seksuaalisuuden kirjoa. Jokaisella on oma ja ihan itsensä näköinen tapa toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan niinkuin koko persoonallisuutta muutenkin. Ja siitä omasta tavasta ja olemuksesta – silloin kun sitä toteutetaan kanssaihmisiä kunnioittaen ja ketään alistamatta – saa ja pitää olla ylpeä.

Ei ole kauaa aikaa siiitä, kun lähestulkoon kaikki tunteetkin aggressioista ilonpurkauksiin piti pitää salassa ja hallinnassa. Saatika sitten se kaikkein vaarallisin: seksuaalisuus. Piti olla kiltti ja kuuliainen. Jumala jalassa ja housut mielessä. Onneksi nyky-yhteiskunnassamme ei olla ihan yhtä kahlitsevia. Voin toteuttaa itseäni ja seksuaalisuuttani juuri minulle sopivalla tavalla. Voin ihailla yhtä hyvin silmiäni miellyttävää mies- kuin naisvartaloakin. Voin ihastua ja ihastella, pukeutua kuten haluan, tanssia, olla viehättävä, seksikäskin. Tai olla olematta jos siltä tuntuu.

Silti sitä pridea tarvitaan edelleen. Yhä vain tästäkin maasta löytyy – jopa eduskunnastamme asti – tyyppejä jotka eivät esimerkiksi katso hyvällä naisen oikeutta omaan vartaloonsa, eivät hyväksy tasa-arvoista avioliittoa tai pidä ihan kaikkia kahden aikuisen välisiä ihmissuhteita yhtä arvokkaina.

Tämä surettaa. Mutta koska rakkauden asialla olevia ihmisiä on kuitenkin lopulta enemmän, tehdään yhdessä töitä sen eteen että suvaitsemattomuus muuttuisi ensin suvaitsevaisuudeksi, sitten hyväksynnäksi ja lopulta prideksi: ylpeydeksi itsestämme ja toisistamme, kaikista jotka uskaltavat olla omia itsejään tai ainakin aloittaa matkan siihen suuntaan. Rakkautta ei omista kukaan, eikä sille voi kirjoittaa opaskirjaa. Se on meidän kaikkien yhteinen lahja, jota voimme toteuttaa ensin itseämme ja sitten toisiamme kohtaan. Nautitaan siis siitä!

Riemukasta ja ylpeää Hanko Pridea 2017!

Irina Maria Kristiina Vartia

Irina Maria Kristiina Vartia (s. 1980) on suomalainen näyttelijä. Hän on näytellyt ammattiteattereissa Tampereella, Seinäjoella ja Imatralla sekä kiertue-esityksissä ympäri Suomea.

Vartia on toiminut Sub-kanavan juontajana/kanavaäänenä vuodesta 2009 lähtien. Hän on esiintynyt myös televisiomainoksissa. Vuonna 2013 hän toimi apujuontajana Julkkis Big Brotherin ensimmäisessä jaksossa. Vartia pääsi marraskuussa 2013 koekuvausten kautta Salatut elämät -televisiosarjaan, jossa hän näyttelee Monica Mustavaaraa. Ensimmäisen kerran hänet nähtiin sarjassa 17. huhtikuuta 2014.Vartia on ollut vastanäyttelijänsä Tiia Elgin kanssa ehdolla Vuoden TV-tähdiksi vuonna 2016 järjestetyssä QX Gaygaalassa joka palkitsee edellisvuoden vaikuttajia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen keskuudessa. Irinan Salatut elämät -hahmolla oli säätöä Elgin näyttelemän Eva Tammisen kanssa kyseisessä sarjassa.

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Awesome! You have successfully subscribed to our newsletter!

Pin It on Pinterest